Select Page

Μόχλευση περιουσιακών στοιχείων

Δείτε πώς οι Εκθετικοί Οργανισμοί χρησιμοποιούν την αναπτυσσόμενη κοινή οικονομία για να αξιοποιήσουν πόρους και περιουσιακά στοιχεία για να μειώσουν το κόστος και να παραμείνουν ευέλικτοι.

Algorithms
Algorithms

Πώς να δημιουργήσετε μια λιτή επιχείρηση με μόχλευση περιουσιακών στοιχείων

Οι εκθετικοί οργανισμοί αξιοποιούν τα κοινά περιουσιακά στοιχεία για να μειώσουν το πάγιο κόστος και να παραμείνουν ευέλικτοι σε ένα συνεχώς προσαρμοζόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε η ανάπτυξη της «οικονομίας διαμοιρασμού»—μια δραστηριότητα peer-to-peer για την απόκτηση, την παροχή ή την κοινή χρήση πρόσβασης σε περιουσιακά στοιχεία και υπηρεσίες που συχνά διευκολύνεται από ψηφιακές πλατφόρμες.

Όλο και περισσότεροι οργανισμοί χτίζουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς στην πραγματικότητα να «κατέχουν» πολλά περιουσιακά στοιχεία. Έτσι, αντί να προσπαθούν να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία, οι οργανισμοί νοικιάζουν ή μοιράζονται περιουσιακά στοιχεία.

Τα κοινόχρηστα και μόχλευση περιουσιακά στοιχεία είναι μεταξύ των 11 χαρακτηριστικών της Εκθετικής Οργάνωσης (ExO) που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους ExO να επιτύχουν ευελιξία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το σταθερό κόστος, διασφαλίζοντας ότι αναπτύσσονται με ρυθμό άνω του μέσου όρου. Δείτε περισσότερα σχετικά με το γιατί αυτή η τάση αυξάνεται και πώς να χρησιμοποιήσετε καλύτερα περιουσιακά στοιχεία με μόχλευση για να αναπτύξετε εκθετικά την επιχείρησή σας.

Η ιδιοκτησία στην επιχείρηση είναι αναποτελεσματική

Η θεμελιώδης ιδέα που οδηγεί σε μόχλευση περιουσιακών στοιχείων είναι ότι η ιδιοκτησία είναι αναποτελεσματική. Στις επιχειρήσεις, πολλά περιουσιακά στοιχεία μένουν αδρανή πολλές φορές. Τα αυτοκίνητα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σταθμευμένα σε γκαράζ, οι αίθουσες συσκέψεων κάθονται άδειες (ειδικά μετά την πανδημία) και υλισμικό όπως εκτυπωτές και σαρωτές δεν χρησιμοποιούνται σχεδόν καθόλου.

Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν βρει έναν τρόπο να τα μοιράζονται με άλλα άτομα και οργανισμούς. Και οι επιτυχημένοι ExOs αξιοποιούν αυτούς τους πόρους για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση χωρίς να χρειάζεται ποτέ να κατέχουν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία. Τα ExO βελτιστοποιούν τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία που παρέχονται μέσω ενός μοντέλου “as-a-service”, που παρέχεται μέσω του cloud – σκεφτείτε υπηρεσίες όπως η Uber, η Airbnb και οι Υπηρεσίες Ιστού της Amazon.

Με αυτόν τον τρόπο, απολαμβάνετε όλα τα οφέλη του πόρου χωρίς το πρόσθετο κόστος, τον διαχειριστή και τον κίνδυνο που συνεπάγεται η κατοχή του.

Business Algorithms

Παραδείγματα περιουσιακών στοιχείων με μόχλευση

Η ενοικίαση, η κοινή χρήση και η μόχλευση περιουσιακών στοιχείων όπως οι χώροι γραφείων, τα μηχανήματα παραγωγής, τα φωτοαντιγραφικά, ακόμη και τα έπιπλα γραφείου υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Αλλά αυτές τις μέρες, οι οργανισμοί αναθέτουν όλο και περισσότερο σε εξωτερικούς συνεργάτες ακόμη και περιουσιακά στοιχεία κρίσιμα για την αποστολή. Οι μεγάλες εταιρείες αναθέτουν σε τρίτους βασικές επιχειρηματικές λειτουργίες, όπως η μεταποίηση, για να διασφαλίσουν ότι δεν κατέχουν περιττά περιουσιακά στοιχεία.

Παραδείγματα περιουσιακών στοιχείων με μόχλευση είναι το cloud computing (π.χ. Amazon Web Services), οι μεταφορές (π.χ. Uber και BlaBlaCar), τα εργαστήρια DIY και τα στούντιο κατασκευής ή ακόμα και τα περιουσιακά στοιχεία από τους πελάτες σας. Τα ψηφιακά στοιχεία (π.χ. Χάρτες Google ή Πρόσβαση σε τεχνητή νοημοσύνη όπως το GPT-3) είναι επίσης στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ένα άλλο δημοφιλές παράδειγμα κοινών περιουσιακών στοιχείων είναι οι χώροι συνεργασίας. Οι οργανισμοί μπορούν να νοικιάζουν μεγάλα γραφεία πλήρους απασχόλησης ή, αντ’ αυτού, να νοικιάζουν γραφεία και αίθουσες συσκέψεων όπως και όταν χρειάζεται. Πολλοί χώροι συνεργασίας προσφέρουν ακόμη και εικονική ενοικίαση γραφείου, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν μια διεύθυνση επιχείρησης και άλλες υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης χωρίς να χρειάζεται ποτέ να εισέλθουν στο φυσικό γραφείο.

Η αξιοποίηση χώρων συνεργασίας είναι ιδανική για οργανισμούς κατά την εποχή των μεταβαλλόμενων απαιτήσεων των εργαζομένων, όπου πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν ευέλικτες, υβριδικές ή πλήρως απομακρυσμένες δομές εργασίας.

Η Airbnb είναι επίσης ένας από τους οργανισμούς που αναφέρονται συχνότερα όταν συζητείται η «κοινή οικονομία» που δημιουργείται από τη μόχλευση περιουσιακών στοιχείων. Ως σημαντικός παράγοντας αναστάτωσης στον κλάδο της, η Airbnb έχει αξιοποιήσει την τεχνολογία για να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους καταλυμάτων χωρίς να κατέχει ακίνητα. Η Airbnb αξιοποίησε επίσης τους Χάρτες Google ως ψηφιακό στοιχείο. Αν η Airbnb έπρεπε να δημιουργήσει τη δική της υπηρεσία χαρτογράφησης, δεν θα μπορούσε ποτέ να κλιμακωθεί όπως έκανε. Η Airbnb παρέχει την πλατφόρμα και οι οικοδεσπότες παρέχουν τις ιδιότητες. Ουσιαστικά, το οριακό κόστος ενός νέου δωματίου προς ενοικίαση για την Airbnb είναι μηδενικό. Αυτό αξιοποιεί τη δύναμη των κοινών περιουσιακών στοιχείων με τον καλύτερο τρόπο.

Πώς η μόχλευση των περιουσιακών στοιχείων σας βοηθά να αναπτύξετε τον οργανισμό σας

Η ενοικίαση, η πρόσβαση ή η κοινή χρήση περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και εκείνων που είναι κρίσιμα για την αποστολή, επιτρέπουν σε έναν οργανισμό να παραμείνει ευκίνητος και απρόσκοπτος.

Το οριακό κόστος προμήθειας μειώνεται σημαντικά – σχεδόν στο μηδέν στην περίπτωση ενός μοντέλου υψηλής κλίμακας. Μη κατέχοντας φυσική ή ψηφιακή ιδιοκτησία, αφαιρείτε το κόστος που σχετίζεται με τη διαχείρισή της και όλα τα σχετικά κόστη υποδομής.

Leverage resources

Ακολουθούν τα κύρια οφέλη της μόχλευσης περιουσιακών στοιχείων:

  • Επιτρέψτε προϊόντα γρήγορα κλιμακούμενα
  • Μειώνει το οριακό κόστος προμήθειας
  • Μειώνει τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων
  • Εξαιρετικό για τον ισολογισμό
  • Αυξάνει την ευκινησία και την ευκινησία

Πώς να αξιοποιήσετε πόρους για την ανάπτυξη της επιχείρησης

1. Τι είδους πάγια έξοδα μπορούμε να απομακρυνθούμε από τον ισολογισμό ενοικιάζοντάς τα?

Τα σταθερά κόστη σχετίζονται με το προϊόν της επιχείρησής σας, τα οποία πρέπει να πληρωθούν ανεξάρτητα από το ποσό πουλάτε. Η μείωση αυτών των δαπανών σημαίνει βελτίωση του ισολογισμού σας. Παραδείγματα σταθερών δαπανών περιλαμβάνουν:

  • Απόσβεση: Η σταδιακή αφαίρεση της μείωσης της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου. Ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο εξοδοποιείται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου μέχρι την αξία των $0.
  • Ασφάλιση: Η ασφάλιση για την κάλυψη των φυσικών και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σας.
  • Ενοίκιο/Υποθήκη: Το ενοίκιο ή η υποθήκη που πληρώνετε για το γραφείο, το εργοστάσιο και τον αποθηκευτικό σας χώρο.
  • Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: ηλεκτρισμός, νερό και άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

2. Ποιες διαδικασίες μπορούμε να αναθέσουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες?

Ενώ οι εργασίες που βασίζονται σε υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης αναφέρονται στο χαρακτηριστικό ExO προσωπικό κατά παραγγελία, συγκεκριμένες διαδικασίες απαιτούν φυσικά περιουσιακά στοιχεία. Ένα σημαντικό είναι η κατασκευή σας. Πολλοί πωλητές προϊόντων επιλέγουν να αναθέσουν σε εξωτερικούς συνεργάτες αυτό το βήμα για να αποφύγουν το υψηλό κόστος μηχανημάτων.

Η ναυτιλία και τα logistics είναι ένας άλλος πιθανός τομέας για την εξωτερική ανάθεση. Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιείτε τα δικά σας οχήματα για παράδοση και μεταφορά, θα μπορούσατε να εξετάσετε την πλήρη εξωτερική ανάθεση αυτού του τμήματος.

3. Υπάρχει πλεονάζουσα χωρητικότητα γύρω από την οποία θα μπορούσαμε να επαναχρησιμοποιήσουμε?

Ενώ η διατήρηση της πλεονάζουσας ικανότητας —ανθρώπινης και φυσικής— είναι σημαντική, υπάρχουν στιγμές που μπορείτε να την επαναπροσδιορίσετε. Εάν έχετε περιουσιακά στοιχεία που δεν χρησιμοποιούνται στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ίσως δείτε πώς μπορείτε να τα αξιοποιήσετε περαιτέρω. Είτε χρησιμοποιώντας τα για διαφορετικό σκοπό είτε νοικιάζοντάς τα σε άλλους οργανισμούς.

Άρθρα της κοινότητάς μας για Μόχλευση περιουσιακών στοιχείων

Οι λιτές οργανώσεις χτίζονται για να επιβιώνουν

Εάν η πανδημία μας δίδαξε κάτι, είναι ότι θέλετε ο οργανισμός σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτος και λιτός. Η μείωση της λίστας των πάγιων δαπανών σας μέσω της μόχλευσης των περιουσιακών στοιχείων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιβιώσετε από οτιδήποτε σας πετάξουν. Χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού, μπορείτε ακόμα να επωφεληθείτε από τους πολλούς πόρους που χρειάζεται η επιχείρησή σας χωρίς τους δεσμούς και το υψηλό κόστος που συνεπάγεται.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα άλλα χαρακτηριστικά, κάντε κλικ εδώ.