Select Page

Αυτονομία

Οι οργανισμοί που ασκούν αυτονομία είναι αυτοοργανωμένοι, με ομάδες που λειτουργούν με αποκεντρωμένη εξουσία. Η μεγαλύτερη αυτονομία επιτρέπει στην ομάδα σας να κάνει το καλύτερο δυνατό έργο, επιταχύνοντας την καινοτομία και αυξάνοντας τη δέσμευση.

Algorithms
Algorithms

Πώς να χτίσετε έναν Εκθετικό Οργανισμό με αυτονομία

Οι εκθετικοί οργανισμοί (ExOs) αξιοποιούν το χαρακτηριστικό ExO, την αυτονομία, για να είναι πιο ανθεκτικοί, προσαρμοστικοί και επεκτάσιμοι. Στα όλο και πιο δυναμικά και πολύπλοκα περιβάλλοντα του 21ου αιώνα, αυτές οι ιδιότητες κάνουν συχνά τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και εξαφάνισης.

Η αυτονομία στην εργασία περιλαμβάνει τη δημιουργία ομάδων που είναι αυτοοργανωμένες και διεπιστημονικές. Αυτές οι ομάδες έχουν την εξουσία και την υπευθυνότητα να λαμβάνουν αποφάσεις και να επιλέγουν πώς να επιτύχουν τους στόχους τους.

Για να διευθύνετε με επιτυχία έναν οργανισμό με αυτονομία, θα χρειαστείτε μεγάλη εμπιστοσύνη στην ομάδα σας, μαζί με όλους να μοιράζονται έναν σαφή σκοπό. Θα αυξήσετε εκθετικά την καινοτομία δίνοντας στα μέλη της ομάδας τη δύναμη να λαμβάνουν αποφάσεις προς το συμφέρον του οργανισμού, ανεξάρτητα από το επίπεδο θέσης τους.

Δείτε πώς μπορείτε να προωθήσετε την αυτονομία στην εργασία:

    1. Δημιουργήστε έναν τεράστιο μετασχηματιστικό σκοπό (MTP) που είναι συναρπαστικός και εμπνευσμένος
    2. Επιλέξτε μέλη της ομάδας που ξεκινούν μόνοι τους και παθιάζονται με το MTP σας
    3. Θέστε σε εφαρμογή πλαίσια και εργαλεία που παρέχουν στις ομάδες μια σαφή κατανόηση του επιπέδου αυτονομίας και του τρόπου λειτουργίας και άσκησης λογοδοσίας
    4. Επικοινωνήστε αποτελεσματικά με πλευρικό και ειλικρινή τρόπο
    5. Δημιουργήστε διαφανείς πίνακες εργαλείων που βασίζονται σε δεδομένα για να διασφαλίσετε ότι όλοι κατανοούν τι συμβαίνει και πώς να βελτιώσουν

Διαφορετικά οργανωτικά στυλ που προάγουν ένα αυτόνομο περιβάλλον εργασίας

Οι οργανισμοί μπορούν να αναλάβουν πολλά διαφορετικά στυλ «διαχείρισης» που λειτουργούν με αυτονομία, όπως: Lean/Agile, OKRs, Meritocracy, Holacracy, Black Ops/Edge Teams και Teal Organizations.

Τα λιτά και ευέλικτα πλαίσια, όπως η μεθοδολογία scrum, παρέχουν αρκετή αυτονομία στις ομάδες scrum για την εκτέλεση της εργασίας σε ευθυγράμμιση με τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επιπλέον, οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο «Ομάδας Ομάδων» που βασίζεται σε κατανεμημένη εξουσία λήψης αποφάσεων για την επίτευξη στόχων σχεδόν οποιουδήποτε μεγέθους σε εξαιρετικά ρευστά και πολύπλοκα περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, για να είναι αποτελεσματικός ενάντια σε ένα κατανεμημένο, προσαρμοστικό δίκτυο ανταρτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο στρατός των ΗΠΑ απομάκρυνε τη διοίκηση και τον έλεγχο υπέρ μιας προσέγγισης «Ομάδας Ομάδων».

Στα ταχέως μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα στα οποία βρισκόμαστε, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχουμε αυτόνομες ομάδες διεπιστημονικών ανθρώπων που είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους και αποδίδουν καλά με ελάχιστη επίβλεψη.

Το πλαίσιο κοινών στόχων από τον Andy Grove στην Intel εφαρμόζεται στο Google, το LinkedIn, το Dropbox και άλλα. Ουσιαστικά, η εταιρεία θέτει ετήσιους και τριμηνιαίους στόχους. Στη συνέχεια, ομάδες και άτομα δημιουργούν τους δικούς τους Στόχους & Βασικά Αποτελέσματα (OKR), που ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της εταιρείας. Αλλά το κάνουν όλα μονομιάς, σε συνεργασία μεταξύ τους.

Το κρίσιμο στοιχείο για την αίσθηση της αυτονομίας στο χώρο εργασίας είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς στόχους της εταιρείας προέρχονται από μεμονωμένα OKR – φέρνοντας εσωτερική σοφία από τα άκρα του οργανισμού. Για παράδειγμα, αυτό που ξεκίνησε ως μεμονωμένο OKR από έναν μηχανικό απογοητευμένο από την κατάσταση των πελατών αλληλογραφίας έγινε το Gmail, τώρα ένα από τα βασικά στρατηγικά προϊόντα της Google.

Η ολοκρατία συνεπάγεται μια θεμελιώδη αλλαγή στην εξουσία λήψης αποφάσεων. Ένα σύνταγμα ορίζει τις αποφάσεις και τη διακυβέρνηση ενός οργανισμού. Οι ρόλοι δημιουργούνται γύρω από την εργασία, η εξουσία κατανέμεται και όλοι δεσμεύονται σε ένα σύνολο κανόνων. Ο σκοπός και οι αξίες επικεντρώνονται στις αποφάσεις και τη συμπεριφορά. Είναι πιο εύκολο να ενσωματωθούν δομές όπως το Holacracy σε μια startup παρά να αλλάξει η δομή ενός υπάρχοντος οργανισμού.

Οι Teal οργανισμοί δεν ακολουθούν κοινές αρχές διαχείρισης, αλλά επιλέγουν ομάδες αυτοδιαχείρισης, αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων και διαισθητική συλλογιστική. Περιγράφηκαν για πρώτη φορά στο βιβλίο του Frederic Laloux το 2014, Reinventing Organizations, μετά από τρία χρόνια έρευνας σε δώδεκα πρωτοπόρους οργανισμούς (Patagonia, Buurtzorg, WL Gore, AES, FAVI, BSO/Origin, ESBZ, Heiligenfeld, Morning Star, RHD, Sounds True και Sun Hydraulics).

Οι γαλαζοπράσινες οργανώσεις χαρακτηρίζονται από αυτοδιαχείριση, πληρότητα και βαθύτερη αίσθηση του σκοπού.

Business Algorithms

Παραδείγματα αυτονομίας σε δράση

Ακολουθούν τρία παραδείγματα επιτυχημένων οργανισμών που προωθούν ένα αυτόνομο εργασιακό περιβάλλον:

Ο Buurtzorg είναι ένας πρωτοπόρος οργανισμός υγειονομικής περίθαλψης στην Ολλανδία με 9.000 νοσηλευτές και μόνο 28 προσωπικό υποστήριξης. Είναι ένα κατανεμημένο δίκτυο ομάδων νοσηλευτών 10-12 ατόμων με τοπική αρχή λήψης αποφάσεων, που φροντίζουν τους ανθρώπους στις γειτονιές τους. Εξοικονομούν το ολλανδικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και βοηθούν ενεργά τους ανταγωνιστές να μάθουν τις μεθόδους και τη φιλοσοφία τους.

Από το 1983, η FAVI, ο Γάλλος προμηθευτής ανταλλακτικών αυτοκινήτων 400 ατόμων, λειτουργεί σε ομάδες χωρίς επίπεδο διαχείρισης ή εκτελεστική επιτροπή. Κατέχει μερίδιο αγοράς 50%, δεν έχει χάσει ημερομηνία αποστολής για περισσότερα από 25 χρόνια και με τη συμμετοχή στα κέρδη, κάθε εργαζόμενος λαμβάνει 16-17 μήνες ισοδύναμο μισθού ανά έτος.

Η Valve είναι μια ιδιωτική εταιρεία λογισμικού παιχνιδιών και πλατφόρμας διανομής 300 ατόμων χωρίς κλασική δομή διαχείρισης. Σύμφωνα με το Forbes, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Gabe Newell, κατέχει λίγο περισσότερο από το 50% της εταιρείας και είχε καθαρή περιουσία 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018.

Περισσότερα παραδείγματα αυτόνομων οργανισμών περιλαμβάνουν τα MIT Media Lab, Pixar, Medium, Zappos και Morning Star Company.

Τα οφέλη της ενδυνάμωσης των εργαζομένων με αυτονομία

Η ενθάρρυνση της αυτονομίας στο χώρο εργασίας έχει πολλά οφέλη. Η πιο σημαντική αλλαγή που θα παρατηρήσετε προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι υπάλληλοί σας. Με την εμπιστοσύνη στην ομάδα σας, θα αλλάξετε ολόκληρη την επιχειρηματική ατμόσφαιρα, αντικαθιστώντας την αίσθηση της ιεραρχίας με την εμπιστοσύνη.

Ένα αυτόνομο περιβάλλον εργασίας αισθάνεται λιγότερο πιεσμένο. Και, με τη σειρά του, παρέχει στους εργαζόμενους περισσότερη εμπιστοσύνη, δημιουργώντας εκτεταμένα θετικά οφέλη.

Leverage resources

Ακολουθούν τα κύρια οφέλη της ενδυνάμωσης των εργαζομένων μέσω της αυτονομίας:

  • Αυξημένη ευκινησία
  • Περισσότερη υπευθυνότητα στο επίπεδο που αντιμετωπίζει ο πελάτης
  • Γρηγορότεροι χρόνοι αντίδρασης και μάθησης
  • Μεγαλύτερη δέσμευση και κίνητρο της ομάδας
  • Καλύτερο ηθικό και αυξημένη εργασιακή ικανοποίηση
  • Βελτιωμένη διατήρηση των εργαζομένων
  • Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία
  • Ενισχύστε την παραγωγικότητα
  • Αναπτύσσει ηγετικές ιδιότητες στους υπαλλήλους και προωθεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων

Τα άρθρα της κοινότητάς μας για την Αυτονομία

Η αυτονομία είναι το μέλλον της εργασίας

Καθώς οι εταιρικές δομές όπως οι αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί (DAO) γίνονται πιο mainstream, η δυνατότητα χρήσης τεχνολογίας Blockchain και AI για την ενίσχυση των αυτόνομων ομάδων θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο εργασίας μας.

Το μέλλον της εργασίας διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες ιεραρχικές δομές εντολής και ελέγχου. Επομένως, η αξιοποίηση της αυτονομίας τώρα, μαζί με τα άλλα βασικά χαρακτηριστικά ExO, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα άλλα χαρακτηριστικά, κάντε κλικ εδώ.