Select Page

Ταμπλό

Οι πίνακες εργαλείων είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τα ExO’s για τη μέτρηση και τη διαχείριση του οργανισμού τους. Με τον τεράστιο όγκο δεδομένων που δημιουργείται καθημερινά, οι πίνακες ελέγχου επιχειρηματικής ευφυΐας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την οπτική αναπαράσταση δεδομένων και τη διάθεση μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Τι είναι ένα ταμπλό στην επιχείρηση?

Οι πίνακες ελέγχου είναι μια εσωτερική παρουσίαση των αναλυτικών στοιχείων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που χρειάζεστε για να διευθύνετε την επιχείρησή σας. Αντικατοπτρίζουν βασικές μετρήσεις εταιρείας και εργαζομένων και σας επιτρέπουν να εφαρμόσετε σύντομους βρόχους ανατροφοδότησης.

Εδώ εφαρμόζεται η λαϊκή ρήση «ό,τι μετριέται, διαχειρίζεται». Στην περίπτωση των Εκθετικών Οργανισμών (ExOs), όπου η ανάπτυξη είναι τόσο γρήγορη, οι πίνακες ελέγχου είναι απαραίτητοι για να επιτρέπουν στη διοίκηση να λαμβάνει αποφάσεις που συμβαδίζουν με τον ρυθμό των αλλαγών.

Ένα δεύτερο βασικό στοιχείο των πινάκων εργαλείων είναι η χρήση του OKR’s (Objectives & Key Results) ως σύστημα διαχείρισης απόδοσης.

Η σημασία των ταμπλό στην επιχειρηματική ευφυΐα

Οι πίνακες εργαλείων επιχειρηματικής ευφυΐας είναι απαραίτητοι για την κατανόηση της κατάστασης του οργανισμού σας σε πραγματικό χρόνο.

Η βιωσιμότητα της επιχείρησής σας βασίζεται σε ένα πράγμα: να παραμείνετε σχετικοί σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Χωρίς να είστε ενημερωμένοι, δεν θα έχετε κέρδος.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε πού βρίσκεστε?

Η σύντομη απάντηση: Δημιουργήστε ολοκληρωμένους, σχετικούς πίνακες εργαλείων σε πραγματικό χρόνο.

Δεδομένου του τεράστιου όγκου δεδομένων από πελάτες και υπαλλήλους, οι ExO χρειάζονται έναν νέο τρόπο μέτρησης και διαχείρισης του οργανισμού. Αυτό έρχεται με τη μορφή ενός προσαρμόσιμου πίνακα εργαλείων σε πραγματικό χρόνο με όλες τις βασικές μετρήσεις της εταιρείας και των εργαζομένων, προσβάσιμες σε όλους στον οργανισμό.

Χάρη στο διαδίκτυο, τους αισθητήρες και το νέφος κ.λπ., είναι δυνατό να έχετε εξαιρετικά πολύτιμες μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, για την καλύτερη χρήση αυτών των δεδομένων, πρέπει να αναπτυχθούν πίνακες εργαλείων ώστε να είναι εύκολο να κατανοηθούν και να παρέχουν ουσιαστική ανάλυση.

Όταν οι πίνακες εργαλείων έχουν κατασκευαστεί σωστά, οι εργαζόμενοι μπορούν να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση οργανισμών σε πραγματικό χρόνο!

Σωστά τα ταμπλό στην επιχείρηση

Όταν συντάσσετε έναν πίνακα ελέγχου επιχειρηματικής ευφυΐας, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίζετε ότι οι μετρήσεις που παρακολουθούνται είναι μετρήσεις πραγματικής αξίας σε αντίθεση με τις μετρήσεις ματαιοδοξίας.

Οι μετρήσεις πραγματικής αξίας σάς επιτρέπουν να λαμβάνετε ουσιαστικές αποφάσεις και να βελτιώνετε τον οργανισμό. Ενώ οι μετρήσεις ματαιοδοξίας απλώς σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα.

Ένα παράδειγμα είναι η παρακολούθηση συνολικών χρηστών έναντι ενεργών χρηστών. Οι συνολικοί χρήστες του προϊόντος σας είναι μια μετρική ματαιοδοξία, καθώς χιλιάδες άτομα μπορούν να εγγραφούν, αλλά δεν θα έχετε έσοδα και δεν θα αυξηθείτε εάν δεν χρησιμοποιούν ενεργά την υπηρεσία σας. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε πίνακες εργαλείων που να παρέχουν τις πιο ουσιαστικές πληροφορίες που έχουν σχεδιαστεί σε μια εικόνα που είναι εύκολα κατανοητή.

Δείτε πώς μπορείτε να εφαρμόσετε πίνακες εργαλείων στην επιχείρηση:

 1. Προσδιορίστε τις μετρήσεις τιμών
 2. Προσδιορίστε τα είδη κοινού που χρειάζονται πίνακες ελέγχου
 3. Παρακολούθηση, συλλογή και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο
 4. Χρησιμοποιήστε ένα πλαίσιο για να εμφανίσετε μετρήσεις με τον πιο αποτελεσματικό και εύχρηστο δυνατό τρόπο
 5. Κάντε τις μετρήσεις προσβάσιμες και διαφανείς
 6. Βελτιώστε τους πίνακες εργαλείων όταν απαιτείται

Οι καλύτεροι πίνακες εργαλείων επιχειρήσεων παρέχουν τις πιο πολύτιμες μετρήσεις με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Ένας περίπλοκος πίνακας εργαλείων έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά υιοθέτησης, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του.

staff on demand

Η σημασία των ταμπλό για τα ExO’s

staff on demand

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι πίνακες ελέγχου είναι επωφελείς για μια επιχείρηση, όπως:

 • Ορατότητα και διαφάνεια: Η ορατότητα υποστηρίζει την ευθυγράμμιση της προσπάθειας, την υπευθυνότητα και την αυτονομία. Η διαφάνεια αναφέρεται σε πίνακες εργαλείων που αποκαλύπτουν πληροφορίες που χρειάζονται οι άνθρωποι για να είναι επιτυχημένοι. Οι πίνακες ελέγχου σας βοηθούν να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις: Ποιοι είναι οι στόχοι μου? Ποιος κάνει τι; Πώς συντονίζομαι? Τι πληροφορίες χρειάζομαι?
 • Συντομευμένοι βρόχοι ανάδρασης: Η ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο εξασφαλίζει καλύτερες, πιο γρήγορες αποφάσεις, αυξάνοντας τον ρυθμό του Κατασκευή-Μέτρα-Μάθε. Όποιος έχει μεγαλώσει με διαδικτυακά παιχνίδια και το διαδίκτυο ευδοκιμεί σε αυτό το περιβάλλον.
 • Μειώστε το γνωστικό φορτίο: Οι υπέροχοι πίνακες εργαλείων είναι όσο το δυνατόν απλούστεροι, αλλά ποτέ δεν θυσιάζουν τη διαύγεια. Δεν σας κάνουν να εργαστείτε για τις γνώσεις σας. Τραβούν την προσοχή σας αν συμβεί κάτι απροσδόκητο ή ξεφύγει από τα όρια, αλλά διαφορετικά, μείνετε ήσυχοι. Χρησιμοποιούν γραφικά και χρώματα που ο καθένας μπορεί να διακρίνει.

 • Βελτιώνεστε και εξελίσσεστε συνεχώς: Ο πίνακας ελέγχου σας θα εξελιχθεί εάν αναπτύσσετε μια επιχείρηση σε ένα ρευστό περιβάλλον. Ως πρώιμη εκκίνηση, μπορείτε να μετρήσετε την πρόοδο όσον αφορά τις επιχειρηματικές υποθέσεις που έχουν επικυρωθεί. Ως καθιερωμένη εταιρεία, μπορείτε να μετρήσετε τη δημιουργία αξίας και την κερδοφορία. Ένας νέος ανταγωνιστής μπορεί να σας παρακινήσει να παρακολουθήσετε στενά το μερίδιο αγοράς και την εκτόξευση πελατών. Κατασκευή-Μέτρα-Μάθε. Επαναλαμβάνω.

Οι πίνακες εργαλείων μετρήσεων αξίας, που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με OKR, γίνονται το de facto πρότυπο για τη μέτρηση των ExOs—τα πάντα από την εταιρεία ως σύνολο έως μεμονωμένες ομάδες και υπαλλήλους.

Χρησιμοποιώντας OKR στο ExO σας

Πολλοί ExO υιοθετούν τη μέθοδο Objectives and Key Results (OKR). Εφευρέθηκε στην Intel από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Andy Grove και εισήχθη στην Google από τον επιχειρηματία John Doerr το 1999, τα OKR παρακολουθούν τους ατομικούς, ομαδικούς και εταιρικούς στόχους και τα αποτελέσματα ανοιχτά και με διαφάνεια.

Στο High Output Management, το εγχειρίδιο του Grove με μεγάλη εκτίμηση, εισήγαγε τα OKR ως απάντηση σε δύο απλές ερωτήσεις:

 1. Πού θέλω να πάω? (Στόχοι)
 2. Πώς θα ξέρω ότι φτάνω εκεί? (Βασικά αποτελέσματα για τη διασφάλιση της προόδου)

Εκτός από την Intel και την Google, άλλες εταιρείες ταχείας ανάπτυξης που χρησιμοποιούν το σύστημα είναι οι LinkedIn, Zynga, VMWare, Slack, Adobe, Spotify και πολλές άλλες.

Μερικά χαρακτηριστικά των OKR:

 • Οι KPI προσδιορίζονται από πάνω προς τα κάτω, ενώ οι OKR προσδιορίζονται από κάτω προς τα πάνω
 • Οι στόχοι είναι το όνειρο. Τα βασικά αποτελέσματα είναι τα κριτήρια επιτυχίας (δηλαδή, ένας τρόπος μέτρησης της σταδιακής προόδου προς τον στόχο)
 • Οι στόχοι είναι ποιοτικοί και τα βασικά αποτελέσματα είναι ποσοτικά. Τα OKR δεν είναι τα ίδια με τις αξιολογήσεις των εργαζομένων. Τα OKR αφορούν τους στόχους της εταιρείας και τον τρόπο με τον οποίο κάθε εργαζόμενος συμβάλλει σε αυτούς τους στόχους. Οι αξιολογήσεις απόδοσης – οι οποίες αφορούν αποκλειστικά την αξιολόγηση της απόδοσης ενός εργαζομένου σε μια δεδομένη περίοδο – είναι ανεξάρτητες από OKR
 • Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι και πρέπει να αισθάνονται άβολα

Γενικά, έως και πέντε Στόχοι και τέσσερα Βασικά Αποτελέσματα ανά πρωτοβουλία είναι τα βέλτιστα και τα Βασικά Αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν ποσοστό επίτευξης 60 έως 70%. Εάν δεν το κάνουν, ο πήχης έχει τεθεί πολύ χαμηλά.

Συμβουλές για να ξεκινήσετε με τους πίνακες ελέγχου στην επιχείρησή σας

Διατηρήστε το πραγματικά απλό — και κάντε την εφαρμογή βήμα προς βήμα. Μπορεί να υπάρξει δυσφορία καθώς οι ηγέτες συνηθίζουν να εκθέτουν κρίσιμα δεδομένα που προηγουμένως κρατούνταν κοντά στο στήθος, ανεξάρτητα από την αξία για τον οργανισμό.

Πρωτότυπο με υπολογιστικό φύλλο— ιδανικά, χρησιμοποιήστε το Υπολογιστικό φύλλο Google ή το Microsoft Excel για πολλούς χρήστες. Στην αρχή κάθε συνάντησης, κοινοποιήστε το πρωτότυπο και μεταβείτε σε κάθε μέτρηση. Μάθετε τι βοηθάει και τι όχι. Προσθήκη, κλάδεμα, ενημέρωση.

Εργαλεία με προσοχή— Τα εργαλεία μπορεί να σας προκαλούν σύγχυση, γνώμη, ακριβά και να σας επιβάλλουν τη ροή εργασίας τους. Αυτοματοποιήστε και διανείμετε σε κλίμακα μόλις έχετε ένα λειτουργικό μοντέλο.

Δείτε τι δεν πρέπει να κάνετε όταν εφαρμόζετε πίνακες εργαλείων σε πραγματικό χρόνο στην επιχείρησή σας:

 • Βασιστείτε σε στατικές αναφορές, διαφάνειες PowerPoint ή προφορικές αναφορές
 • Ξεχάστε να ορίσετε ένα άτομο υπεύθυνο για κάθε μέτρηση
 • Δημιουργήστε μια λύση χωρίς να εμπλέκονται όλοι τα μετρικά εφέ, από πάνω προς τα κάτω
 • Να είσαι ασυνεπής
 • Αναθέστε την ανάπτυξη και τη συντήρηση εντελώς σε εξωτερικούς συμβούλους. Διατηρήστε τη δυνατότητα να ενημερώνετε τον εσωτερικό πίνακα ελέγχου σας, εκπαίδευση έναντι εξωτερικής ανάθεσης

  Τα άρθρα της κοινότητάς μας σχετικά με τους πίνακες ελέγχου

  Προϋποθέσεις της ιδιότητας ταμπλό

  Μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο παρακολουθούνται, συγκεντρώνονται και αναλύονται

  OKR που εφαρμόστηκαν

  Πολιτιστική αποδοχή από τους εργαζόμενους

  Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα άλλα χαρακτηριστικά, κάντε κλικ εδώ.